ترس صحبت در جمع نه تنها شما را خجالت زده می کند بلکه جلو موفقیت های مختلف را نیز می گیرد. درمان ترسهای بیخودی می تواند به افزایش اعتماد به نفس به خصوص در نوجوانان کمک کند.
چطور بر ترسمان غلبه کنیم و جلوی جمع صحبت کنیم؟
۱-با سخنرانی های کوتاه و مختصر شروع کنید
هیچ وقت نمی توانید بدون یاد گرفتن مقدمات یک درس یا یک رشته ورزشی در آن خبره شوید. غلبه بر ترس هم درست مثل همین قضیه است. باید با تمرینات کوچک و مختصر شروع کنید و کم کم جلو بروید. اگر صحبت کردن جلوی جمع برایتان سخت است اولین سخنرانی تان نباید طولانی باشد. به جای اینکار بهتر است یک سخنرانی کوتاه و عمومی را انتخاب کنید. برای مبتدی ها معمولا توصیه می کنیم کارشان را با ۱ تا ۳ دقیقه صحبت کردن جلوی جمع شروع کنند.
این سخنرانی کوتاه می تواند درباره هر چیزی باشد. می توانید درباره یک فیلم، یک خبر خاص و یا سخنرانی یک شخص دیگر حرف بزنید. در این مرحله اصلا از شما انتظار نمی رود که برای مدت طولانی و بی وقفه صحبت کنید.
۲-مکان آشنا و راحتی را برای صحبت کردن انتخاب کنید
اگر سخنرانی تان در مکان آشنایی باشد احساس راحتی بیشتری می کنید و ترس و اضطرابتان هم کمتر می شود. مثلا اگر قرار است به مشتری هایتان درباره محصولاتتان یا کسب و کار جدیدتان توضیحات خاصی بدهید به جای رفتن به شرکت آنها از امکانات شرکت خودتان استفاده کنید یا در محلی که به آن آشنا هستید با مشتری ها قرار ملاقات بگذارید.
صحبت کردن در مکانی که به آن عادت ندارید سخت است. چون از جو محیط، سرما و گرمای آن و همینطور میزان نور و روشنایی اش خبر ندارید و همین مساله اضطرابتان را بیشتر می کند. با اینحال بعضی مواقع هم ممکن است مجبور شوید در محل ناآشنایی سخنرانی کنید. در چنین مواردی بهتر است از قبل محل را بررسی کنید یا یکی دو بار به آنجا رفت و آمد کنید تا استرستان کمتر شود.
۳- روی موضوع مورد بحث تسلط کامل داشته باشید
هر چه بیشتر روی موضوعی که قرار است درباره آن صحبت کنید تسلط داشته باشید کمتر احتمال دارد که سوالات مخاطب غافلگیرتان کنند و باعث ترس و اضطرابتان بشود. سعی کنید قبل از سخنرانی تان کاملا موضوع را موشکافی کنید و به همه زوایای مطلب مسلط شوید.
۴- موضوعی انتخاب کنید که به آن علاقه دارید
اکثر سخنرانان موقع صحبت کردن درباره موضوعات مورد علاقه شان کمتر استرس و اضطراب دارند. این مساله درباره شما هم می تواند درست باشد. شور و شوقی که نسبت به بحث مورد علاقه تان دارید باعث می شود ترس و نگرانی تان کمتر شود و راحت تر بتوانید درباره آن صحبت کنید. بنابراین سعی کنید تا حد امکان موضوعاتی را انتخاب کنید که به شما انگیزه صحبت کردن می دهند.
۵- برای سخنرانی تان برنامه ریزی کنید
گاهی اوقات بی برنامگی و عدم اطمینان باعث ایجاد استرس و اضطراب می شود. اگر از قبل همه چیز را مرتب و آماده نکرده باشید مطمئنا دچار استرس می شوید. اجازه ندهید چنین اتفاقی بیفتد. اجازه ندهید موفقیت تان با اما و اگر روبرو شود. برای همه چیز برنامه ریزی کنید و نظم داشته باشید. اگر دلتان می خواهد مثل سخنران های حرفه ای عمل کنید باید همه چیز را از قبل آماده کنید و روی اوضاع تسلط داشته باشید.
۶- از ابزارهای خوب و مناسب استفاده کنید
نحوه ارائه شما تاثیر زیادی روی مخاطب و میزان رضایت او از سخنرانی تان دارد. اگر ارائه تان حرفه ای و تمام و کمال باشد خودتان هم اعتماد به نفس بیشتری پیدا می کنید و استرستان کم می شود. بهترین راه این است که از نرم افزارها و ابزارهای مناسبی برای ارائه تان استفاده کنید. بهتر است از قبل آموزش های لازم درباره پاورپوینت را مطالعه کنید تا به بهترین شکل اسلایدهایتان را طراحی کنید.
۷- چندین و چند بار سخنرانی تان را تمرین کنید
بهترین راه برای افزایش مهارت های صحبت کردن تمرین است. تمرین کردن نه تنها استرس و اضطرابتان را کمتر می کند بلکه احساس آمادگی و تسلطتان را هم افزایش می دهد و باعث می شود کمتر در صحبت هایتان با مشکل برخورد کنید. بنابراین سعی کنید تا جایی که می توانید قبل از سخنرانی اصلی تان تمرین کنید.
منبع: هنرفردی