با توجه به این موضوع که پروار بندی گاو و گوسفند سود کلانی را نصیب دام داران می کند و همچنین بخشی از غذای انسان ها نیز از گوشت این دام ها تهیه می شود باید دام داران در زمینه ی پروار بندی دام توجه ویژه ای داشته باشند، دام داران می بایستی به تغدیه نظافت و همین طور واکسیناسیون دام توجه کنند زیرا در صورت ابتلای دام به بیماری امکان تلف شدن دام وجود دارد، و به دلیل اینکه برخی از بیماری ها در بین دام و انسان مشترک می باشد در صورت بروز مشکلی در روند سلامتی دام این امکان وجود دارد که انسان نیز به آن بیماری مبتلا شود.
نکات مهم در پرواربندی گاو و گوسفند
می بایستی دام داران دام را از مراکزی تهیه کنند که معتبر باشند و همین طور دارای مهر وزارت بهداشت باشند، پس از تهیه دام از این مراکز باید دامپزشک گاو یا گوسفندان خریداری شده را مورد معاینه قرار بدهد تا در صورت وجود مشکل آن ها را درمان کنند.
تجویز قرص یا داروی ضد انگل دام
ممکن است برخی از دام ها به انگل مبتلاباشند به همین دلیل دامپزشک پس از معاینه ی آن ها، دام های سالم را از دام های مبتلا به انگل جدا می کند و به مدت یک هفته آن ها را تحت درمان قرار می دهند و پس از اینکه بهبود یافتند عمل پروار بندی را آغاز می کنند.
موارد رعایت شده هنگام مبتلا شدن گوسفندان به انگل ها و بیماریهای مختلف
در این حالت می بایستی نظافت محل نگهداری و آبشخوار آن ها رعایت شود و همین طور فضای آزادی برای استراحت و فعالیت آن ها در نظر گرفته شود، از تزریق کردن واکسن به دام های آبستن خود داری شود و همین طور دام های بیمار یک یا دو هفته قبل از پرواربندی و به چرا رفتن باید درمان شوند، دام داران می بایستی از نگهداری تعداد زیادی گوسفند زنده در یک مکان جلوگیری کنند، حتما باید به گوسفندانی که از چرا برگشته اند داروی ضد انگل خورانده شود.
ضدعفونی کردن جایگاه دام
برای جلوگیری از بروز بیماری ها در دام می بایستی جایگاه نگهداری آن ها در فواصل زمانی منظم ضد عفونی شود، این عمل به دو شکل امکان پذیر می باشد یکی به صورت شعله پراکنی و دیگری به حالت محلول پاشی، توجه داشته باشید که در زمان ضد عفونی کردن می بایستی دام ها دور از محل باشند.
نمونه برداری از آب مصرفی دام
آبشخوار دام ها نیز می بایستی در فواصل زمانی منظم تمیز شود و همین طور از آب نمونه برداری گرفته شود تا از میزان املاح موردنیاز دام در آب اطمینان حاصل شود.
تهیه خوراک دام
خوراک دام شامل دانه ی جو و کنجاله ی روغنی و سبوس و کاه و … می باشد که باید تا آخرین مراحل پروار بندی تهیه شود، دام دارانی که به گوسفندان چاق علاقه دارند می بایستی کنستانتره تهیه کنند و با توجه به میزان توصیه شده کنستانتره را همراه غذا به دام بدهند.
استخدام کارگر آموزش دیده
در نگاه اول دام داری کاری آسان می باشد اما به دلیل حساسیت فراوان دام ها می بایستی تعدادی کارگر ماهر در دام داری حضور داشته باشند تا دام ها دچار مشکل نشوند.
تزریق واکسن های مورد نیاز دام
برای جلوگیری از بیماری های مختلف در دام می بایستی از واکسن استفاده کرد که این واکسن ها تحت نظر پزشک باید انجام شود، واکسن های کزاز، تب برفکی، شاربن، قانقاریا و … همگی تحت نظر پزشک و برای جلو گیری از ابتلای دام به این بیماری ها انجام می شود. توجه داشته باشید که تعداد اندکی از بیماری ها واکسن دارند و برای جلوگیری از ابتلای دام ها به سایر بیماری ها باید به شدت به نظافت و شرایط آن ها اهمیت بدهید.